Columns

poppenkast

Poppenkast

Er is weer poppenkast. Deze keer komt ds. Klaassen eruit. Volgens dagblad Trouw is het veelkleurige dak van de PKN hem te bont. De liberale koers van de kerk staat hem tegen. Hij overweegt daarom uit het kerkverband te stappen. Het hete hangijzer? De kerk biedt volgens mijn collega te veel ruimte aan homo’s en transgenders. Zo komt hij dus zelf uit de kast als orthodoxe dominee.

cello

BWV 29

Nog een kleine maand en dan mogen we weer naar de stembus. Het is aan ons om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Dat is in elk geval de bedoeling van onze democratische roeping. Dat was alleen niet helemaal de gang van zaken in Leipzig toen daar In 1731 de cantate Wir danken dir, Gott, wir danken dir voor het eerst klonk.  

zielige smurf

Moppermaandag

De derde maandag van het jaar staat bekend als blue Monday. Dat kun je natuurlijk vertalen als blauwe maandag. Alleen is dat niet helemaal wat bedoeld is. In het Engels kun je zeggen: “I feel blue”. Je moet ongeveer een Smurf zijn om dat te vertalen met “ik voel me blauw”. Beter is dus de vertaling depri-maandag. Al vind ik moppermaandag ook wel een mooie om in elk geval die ene Smurf één keer per jaar tevreden te stellen.

stromae

L’enfer

Het ging viraal. Het ging er zelfs heftiger aan toe dan met de omikronvariant. Het feit dat ik geraakt werd door popmuziek wil namelijk wat zeggen. Daar ben ik normaal gesproken tamelijk immuun voor. Kleinkunst, barok en ter afwisseling renaissancemuziek daar ben ik bevattelijk voor. Dat Stromae indruk op mij maakte, met een gezongen antwoord tijdens het Franse Achtuurjournaal, wil dus iets zeggen.

kan toch niet echt hoorspel

Overweging Lucas 2 (Tussen Hemel & Aarde)

Een overweging bij Lucas 2. Dat verhaal leest haast als een schilderwerk. Een tafereel dat door een oude meester is geschilderd. Omlijst met een vergulde rand. Voor velen niet meer van deze tijd. Het ligt daarom op zolder te verstoffen om jaarlijks nog even te bewonderen uit nostalgische overwegingen. Zo zijn we hier haast beland bij een aflevering ‘tussen kunst en kitsch’. Vandaag wil ik het alleen omdopen tot ‘tussen hemel en aarde’.

Heilige der heiligen

Heilige der heiligen

Het fijne van gespreksgroepen is dat het soms ineens over totaal wat anders gaat. Zo stelde iemand een beetje ‘out of the blue’ de vraag of het waar was dat het heilige der heiligen in de tempel een lege ruimte was. Daar werd ik een beetje door overvallen. Ik moest dus even schakelen en ik zocht verwoed in de laatjes van mijn geheugen naar kennis.

roos

Pronk

Na de derde en laatste aflevering van de podcastserie 'Pronk' hoor ik een zucht. Die zucht gaat verder met: “wat missen we dit tegenwoordig.” We moeten er samen meteen ook een beetje om lachen. We voelen ons nog te jong om als Waldorf en Statler vanaf de publieke tribune te mopperen dat vroeger alles beter was. Maar het neemt niet weg dat we Jan Pronk missen en vooral alles waar hij voor staat.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved