Sociale controle

De sociale controle neemt in deze Corona-tijd duidelijk toe. Vooral kleuters zijn de nieuwsgierigheid zelve heb ik ondervonden. “Waarom loop jij heen en weer?” vraagt een in roze tule gehulde en met diadeem gekroonde prinses mij nieuwsgierig. De directheid van de vraag is even ontwapenend als uitnodigend. We hadden al eerder “hoi” tegen elkaar gezegd op mijn vorige loopje.

Praat-troon

Ik wilde even een kaart posten, maar had geen geschikte meer in huis. De kaart schrijven mag nu niet in de winkel. Dus dat zorgt voor al mijn heen-en-weer-geloop. Eerst kaart en postzegels halen. Dan naar huis en dan weer de helft van de weg terug om naar de brievenbus te gaan. Ik vertel ze hoe het gegaan is en wil verder lopen. Maar, zo kom je er niet vanaf.

De dames zitten prinsessen-heerlijk in het zonnetje en zitten duidelijk op hun praat-troon. We kletsen dus eigenlijk heel gezellig over school die nu dicht is, het logeren bij oma en het picknicken dat nu niet door kan gaan in verband met de crisis. En dan opeens wordt het ernst. “Mijn opa is dood”, klinkt het als een zakelijke mededeling.

Troostvoer

“Oh dat is wel verdrietig”, reageer ik. Opeens schiet ik in mijn rol van straatpastor. “Ja”, zegt ze en gaat verder: “En nu ligt hij in een kist, maar vanavond is hij in de hemel en dan is hij een sterretje.” Haar vriendin licht het nog even toe: “Het zit misschien wel een beetje anders, maar het is fijn als je dat zo gelooft.” Ik zeg dat iedereen daar zelf een mening over mag hebben, maar dat het wel fijn is om vanavond naar de sterren te kunnen kijken. De prinsesjes knikken en sommen meteen op wat er vanavond op het menu staat: “Poffertjes met roze suiker!”

Ze zouden me nog een uur aan de klets kunnen houden, maar neem toch afscheid. Er is immers meer te doen. Die paar stappen naar huis denk ik: “Poffertjes met roze suiker, als dat geen troostvoer is!” Thuis verwonder ik me nog even over het gesprek. Want hoe onwerkelijk moet het leven voor deze twee kinderen zijn. Bijna was ik aan ze voorbij gelopen, zoals wel vaker gebeurt. Maar pastoraat voor kinderen is misschien nog wel belangrijker dan voor alle ouderen. Die snappen het allemaal nog wel.

Bedankt lieve dames! Jullie hebben me vandaag wat geleerd.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved