Raak de wonden aan

Het is alweer even geleden dat de deuren van het Noord Brabants Museum nog opengingen. Nog iets langer geleden was er een tentoonstelling die enorme indruk op me heeft achtergelaten. In 2017 was er een expositie onder de titel Verspijkerd en verzaagd. Diverse kunstenaars hebben religieuze beelden letterlijk verzaagd, verspijkerd en in andere vormen gegoten. Sommige kunstwerken waren schokkend, andere ronduit indrukwekkend, maar altijd confronterend.

Een ontroerende groep kunstobjecten is gemaakt door Wout Herfkens. Hij heeft oude kleine crucifixen opgekocht op rommelmarkten. De Christusfiguur heeft hij van het kruis gehaald. De wonden aan handen en voeten ingezwachteld en in kleine bedjes gelegd en daar doeken overheen gedrapeerd. Prachtige voorbeelden hiervan vind je op zijn web-log. Die vind je door op deze link te klikken. 

De groep heet: Jésus à l’Hopital (Jezus in het ziekenhuis)Bij de groep stond de volgende tekst: “Als dank voor de verleende diensten haalt Herfkens Jezus van het kruis, verzorgt hij zijn wonden en legt hij hem in een bed. Niet Jezus zorg voor ons, maar wij voor hem.”

Dat is er één om over na te denken. Misschien juist in deze week na Pasen. Dan staat het verhaal van Thomas die de wonden van Jezus mag aanraken op het leesrooster. In de pijn van het leven herkent Thomas de opgestane Heer. Daarin vindt hij nieuw perspectief. Maar, wat is dat perspectief? Dat God in alles voor ons zorgt? Dat Jezus ons alle leed bespaart? Of heeft dat iets te maken met de pijn onder ogen durven zien en anderen verzorgen? Jésus à l’Hôpital heeft me even van mijn stuk gebracht. De rollen zijn even volledig omgekeerd. Dat alleen al vind ik heilzaam.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved