Kerst

Kerst: 'we-doen-net-alsof-hoorspel'

Update 2021: De alarmbellen op het corona-dashboard gaan alweer weken af. Terwijl gedebatteerd wordt over 3G, 2G of 1G nemen de kansen op een gezellige en gemoedelijke Kerst met de dag verder af. Zelf heb ik dus absoluut nog geen idee hoe ik dit jaar Kerst zal vieren. Vorig jaar kwam ik wat beter beslagen ten ijs. Toen had ik tijdens een hittegolf een hoorspel bedacht en al voor een groot gedeelte in elkaar geknutseld. Net zoals een kerststalletje haal ik dat dan maar weer van zolder en geef het hier weer een plaats. Het zal duidelijk zijn. De datering is van vorig jaar. Ga er dus creatief mee om.

Dit 'we-doen-net-alsof-hoorspel' neemt je mee een fantasiewereld in. In die wereld beleef je de allereerste Kerst. Het programma is gemaakt voor mensen met een levendige fantasie. Ik denk dat vooral kinderen in de basisschoolleeftijd dat talent hebben. Al hoop en denk ik dat zij niet de enigen zijn met fantasie. Het verhaal van het Kersthoorspel (dat is de vierde aflevering) heb ik natuurlijk niet helemaal zelf bedacht. De belangrijkste dingen staan in de Bijbel. Als je dat leuk vindt, kun je de eerste twee hoofstukken lezen van het Bijbelboek Lucas. Als je dat doet, zal je merken dat ik soms de letterlijke Bijbeltekst gebruik. Veel vaker heb ik er dingen omheen verzonnen. Gelukkig heb ik nog een beetje fantasie. ;-) Natuurlijk mag je helemaal zelf weten wanneer je deze podcast-serie luistert. Bij het maken had ik zelf het volgende in gedachten.

Tip voor begeleiders

Om te beginnen is het vrije spel soms lastig. Veel volwassenen hebben de neiging om in de startfase richting te geven. Probeer dat maar een keer minder te doen. Mocht het voor het kind te moeilijk zijn of gewoon te lang duren, stel dan open vragen. Als je vragen stelt die beginnen met 'hoe' of 'wat' zit je altijd goed! Bijvoorbeeld: "Hoe zou een tijdmachine werken denk je?" "Wat zou zo'n machine allemaal moeten kunnen?" of "Hoe ziet zo'n machine eruit?"

Maandag 21 december is de eerste dag van de Kerstvakantie. Veel ouders, opa's en oma's en andere mensen die voor kinderen zorgen, zijn dan ook bezig met werk, het kerstdiner of andere dingen. Het is dan best fijn als kinderen zichzelf een beetje kunnen vermaken. Dat is dus een prachtige dag om aan de slag te gaan met deze podcast-serie. Op 22 en 23 december is er een mooi vervolg. De hele serie eindigt dan op 24 december, bijvoorbeeld op Kerstavond. Die aflevering lijkt een beetje op het Kerstspel zoals die voor het coronatijdperk op heel veel plaatsen werd opgevoerd.

Hieronder staan de afzonderlijke afleveringen met een korte uitleg over de spel-opdrachten. Ik wens je alvast net zoveel plezier toe als ikzelf had bij het bedenken en maken van deze hele serie.

Tijdmachine

Aflevering 1: De tijdmachine

Het verhaal

Stel je voor dat we een tijdmachine hadden... En dat je dan precies wist hoe die werkte. In het echt bestaan ze misschien niet, maar we kunnen natuurlijk wel precies doen alsof. Dat is nou precies het idee van deze aflevering. Wil je meedoen? Luister dan via de site of via de podcast-app van je keuze.

De fantasieopdracht

Maak een 'echte' tijdmachine. Je mag helemaal zelf bedenken hoe die eruit ziet, wat die allemaal kan en hoe die werkt. Ook mag je helemaal zelf bedenken hoe je die maakt. Bijvoorbeeld met buizen, stukken hout of draad. Of je vraagt om dozen, verf en ander knutselmateriaal. Ook met bijvoorbeeld Knex of Lego kun je bijvoorbeeld heel goed bouwen.

Foto's

Deel je tijdmachine met anderen! En bekijk hier natuurlijk ook de ideeën van andere tijdreizigers. Vraag wel even om hulp en toestemming van een volwassene.

Rond Bethlehem

Aflevering 2: Rond Bethlehem

Het verhaal

Met je tijdmachine kun je straks de allereerste Kerst gaan beleven. Hoe zou het er daar uitgezien hebben? Kun je je voorstellen wat er allemaal was? We kunnen de omgeving nog niet zien, maar je hoort al wel het een en ander in deze aflevering.

De fantasieopdracht

Maak een mooi decor, een kijkdoos of een maquette van de omgeving. Bethlehem is natuurlijk de belangrijkste plaats, maar Nazareth en de tempel in Jeruzalem komen straks ook in het Kerstspel voor. Maak dus zoveel plaatsen als jezelf wilt! Hoe zou alles er toen uitgezien hebben?

Foto's

Deel je omgeving van Bethlehem met anderen! En bekijk hier natuurlijk ook de ideeën van andere tijdreizigers. Vraag wel even om hulp en toestemming van een volwassene.

Contact!

Aflevering 3: Contact!

Het verhaal

Je bent bijna klaar voor vertrek. Er zijn alleen nog een paar dingen om rekening mee te houden. Hoe houd je contact met de mensen die straks achterblijven in 2020? En hoe val je straks niet te veel op in het jaar nul?

De fantasieopdracht

Maak een 'echte' tijdmachine-telefoon. Je mag natuurlijk helemaal zelf bedenken wat je gaat maken, maar ik heb een tip. Van twee lege blikken en een touwtje kun je een werkende 'telefoon' maken. En verder kun je natuurlijk alvast nadenken over wat je aantrekt om niet op te vallen in het jaar nul. Ga je verkleed als herder, soldaat of iemand anders?

Foto's

Deel je communicatiemiddel met anderen! En bekijk hier natuurlijk ook de ideeën van andere tijdreizigers. Vraag wel even om hulp en toestemming van een volwassene.

De allereerste Kerst

Aflevering 4: De allereerste Kerst

Het verhaal

Vandaag stap je in je tijdmachine, je komt terecht in Nazareth, Jeruzalem en Bethlehem. Je duikt in de wereld van het Kerstverhaal. Als je er klaar voor zit, druk je op de knop en tellen we samen af. Reis je met me mee?

De fantasieopdracht

De afgelopen dagen heb je gebouwd aan je tijdmachine, de omgeving van Bethlehem, heb je gezorgd voor een werkend communicatiemiddel en ben je verkleed. Het enige wat je vandaag hoeft te doen is de reis te maken. Je hebt alles klaar om te zien wat er gaat gebeuren. Doe je ogen dicht en luister naar het hoorspel. Zo is het allemaal net echt!

Foto's

Heb je mooie foto's die je wilt delen? Dan kan dat natuurlijk. Je mag ook een berichtje achterlaten om me te laten weten hoe je de afgelopen dagen vond.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved