Hij woont in tenten

Soms slaat de schrik me wat om het hart en zou ik even in een glazenbol willen kijken. Zoals na de persconferentie van afgelopen week. Alle grote evenementen mogen de hele zomer niet doorgaan. Somber dacht ik: “De campings blijven dit jaar waarschijnlijk ook voor ons gesloten.” Nu al zie ik op veel plaatsen de tent dan maar in de tuin. De mei-vakantie met kinderen is immers leuker om het net even wat anders te doen. Wie weet volgen we in de zomer dat voorbeeld. Elke dag een rondje fietsen en ’s avonds dan maar gewoon in eigen tuin de tent opzetten.

Geen paleis van hout en steen

Ergens vrees ik dat we dat ook met de kerk moeten doen. We zullen nog wel een tijdje afstand moeten houden van elkaar. “Gelukkig woonde de Eeuwige ook liever in een tent dan in een paleis van hout en steen,” dacht ik bij mezelf. De Eeuwige als God van bevrijding was er één van voortdurende beweging. Elke dag maar weer verder trekkend met een volk dat moeite had om dat slavenjuk van het verleden af te werpen.

Vastgeroest in onze eigen patronen?

We wonen in onze huizen. Zijn er vrij. En toch voelen we ons soms opgesloten. Of zitten we vastgeroest in onze eigen patronen? We hebben er nog wel even tijd voor nodig. Om toe te groeien naar een nieuwe samenlevingsvorm. Het oude trekt nog aan ons. We willen nog zo graag terug naar hoe het was. In een tent gaan wonen, is zo gek nog niet. Straks misschien ergens anders samenkomen ook niet. Veranderen vraagt om in beweging komen. Wie in een andere context verblijft, ziet het leven anders. Wie het landschap aan zich voorbij ziet trekken, houdt de blik vooruit. Anders val je, struikel je over je eigen verleden.

Je hoeft er trouwens niet voor in een tent te gaan slapen. Het helpt ongetwijfeld, maar ik wil boven alles mijn geest lenig houden en aansporen tot beweging. Leren leven bij de dag. Ik laat die glazenbol dus maar achter op mijn laatste pleisterplaats.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved