Het Laatste Avondmaal

Deze keer geen geloofswoorden, maar geloofsbeelden. In het centrum van Venray zijn etalages tot museumvitrines gemaakt. Verschillende kunstenaars bieden zo een ander perspectief op het Laatste Avondmaal. De kunstwerken zijn nog te bewonderen tot en met 1 juni. Het is meer dan de moeite waard om daar zelf de rit naartoe te maken. En voor wie wat meer overtuiging nodig heeft: lees verder!

Enthousiast

Eigenlijk weet ik niet wat meer de doorslag gaf om naar Venray te gaan: nieuwsgierigheid of de behoefte om er even op uit te gaan. Ik houd het maar op een goede mix van beide. Het enthousiasme waarvan ik me op de terugweg bewust werd, was in elk geval niet die van een gewoon middagje weg. Maar hoe kan ik dat enthousiasme nu het beste omschrijven? En waarom wil ik dat nu zo graag delen? Wie het woord ‘enthousiast’ in de Dikke van Dale opzoekt vindt daar: “1566-1568 ‘door de godheid geïnspireerd’” Ik denk dat deze omschrijving het wel aardig uitdrukt.

Perspectief

Deze beelden doen wat ik vaak vergeefs met woorden probeer: een ander perspectief geven. Als dominee moet ik het vooral hebben van woorden en af en toe wat stilte en muziek. Dominees staan eigenlijk midden in een paradox. Dat wat we niet onder woorden kunnen brengen, proberen we dan toch maar onder woorden te brengen. We verklaren het mysterie tot mysterie en daarmee lijkt het mysterie opgelost of in elk geval hanteerbaar. Beeldende kunst is woordeloos en baant zich daarmee een andere weg tot het hart. Het enige wat ervoor nodig is, is dat je zelf een verbinding aan durft te gaan met wat je ziet. Dat schept ruimte voor verwondering.

Verwondering

Zo kom ik terug bij dat enthousiasme dat zich van mij heeft meestergemaakt. Het is de verwondering, de heilige verbazing, waar het hier om gaat. Die verwondering zorgt ervoor dat ik me opnieuw bewust word van de kracht van het sacrament van brood en wijn. Daar houdt het alleen niet op. Ik word me ook pijnlijk bewust van de aanklacht die ervan uitgaat en hoe de kerk haar opdracht verzaakt heeft. Hier wordt ook een oordeel aan gegeten. In dat geheel blijf ik bepaald niet buiten spel, maar word er onderdeel van. Dat gebeurt totaal anders dan in de kerk, maar is wel net zo prachtig en krachtig als het sacrament zelf.

Feeding the Birds 2

Ik wil zomaar één voorbeeld geven. Feeding the Birds 2 is een installatie van De Vrienden van Job. De beschrijving bij de installatie is deze: “Uitgangspunt van de installatie is dat onze westerse consumptiemaatschappij geen mens nog het Lichaam van Christus wil opeten. Jezus zegt: Dit is mijn Lichaam. Neem en eet het. Daarom voeden De Vrienden van Job dat schitterend verspilde lichaam aan alle vogels van de wereld, uitgestorven of nog niet in dit geval de parkietjes. Het lichaam van Christus ligt opgebaard en wacht op de vogels.”

Liturgie

Het laat mij achter met de vraag wat dat stukje brood en dat slokje wijn nog te zeggen hebben in deze wereld. Hoe dat nog van betekenis zal zijn als de kerken leeg blijven. En er klinkt in mijn gedachten een lied op van Huub Oosterhuis vanwege die ene dichtregel uit het derde vers: "Gij voedt de vogels in de bomen..." Het is een kleine liturgie in een winkelstraat van Venray…

Bron: https://www.liedboekcompendium.nl/lied/981-zolang-er-mensen-zijn-op-aarde-9_3_8
De mediaplayer wordt vanaf die website ingeladen.
Uitvoerenden: Kamerkoor Musica Sacra o.l.v. Hans Jansen; Jan Hage, orgel (bron: KRO-NCRV)

Klik voor meer en praktische informatie op onderstaande knop

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved