Dirk-Jan Bierenbroodspot

Mijn naam is Dirk-Jan Bierenbroodspot. Met mijn echtgenoot woon ik in Den Bosch. Als dominee werk ik in de PG SOW Berlicum-Rosmalen.

Regelmatig krijg ik de verbaasde vraag van mensen: "Waarom ben je dit eigenlijk gaan doen?" Meestal voegen ze er dan ook nog even aan toe: "Je bent best wel jong eigenlijk!" En wie een blik de kerk in werpt, snapt de verbazing van de leeftijd. De eerste verbazing over mijn motivatie is meestal een mooi vertrekpunt voor een gesprek.

21e eeuw

Wat me in veel gesprekken opvalt is dat geloof in de 21e eeuw niet meer goed zou passen. Die oude verhalen uit de Bijbel? Wat is de zin er nog eigenlijk van? Dat de ouderen nog naar de kerk gaan, heeft dan meer te maken met traditie dan met kritisch denkvermogen. Jongere generaties geloven in de wetenschap en God heeft zich niet laten bewijzen.

Geloofswoorden

Maar is het je ondertussen al opgevallen, hoeveel geloofswoorden inmiddels al geklonken hebben? Daar zit alleen nog geen woord van mij bij. Althans niet over wat ík geloof. Er zijn momenten dat ik dat zelf ook eigenlijk helemaal niet weet. Dan moet ik denken aan Gerard Reve die de vraag van een schooljongen kreeg of God bestaat. Hij antwoordde: "Maar jongen, dat heeft God toch helemaal niet nodig?"

Waarde

Meestal begin ik ook niet met de vraag of God bestaat. Liever neem ik een ander vertrekpunt. De Bijbelschrijvers leken zichzelf ook niet de vraag te stellen óf God bestaat, maar wélke God zij wilden dienen. Liever verwonder ik mij dus over de vraag hoe ik geloofswoorden kan geven aan dit bestaan die te maken hebben met die grote verhalen uit de Bijbel. Wat zou van waarde kunnen zijn voor hier en nu?

Antwoorden

Geregeld probeer ik antwoorden te geven. Nog vaker kom ik tot de conclusie dat wat ik gisteren zei, vandaag toch net even anders ligt. Geloven heeft voor mij niet te maken met een allesomvattende leer. Veel meer heeft het te maken met het stellen van eindeloos veel vragen. Een paar pogingen om handen en voeten te geven aan dat twijfelende geloof deed ik in de media.

Een paar feiten

Voordat ik theologie ging studeren en dominee werd, heb ik andere studies gedaan en afgerond. Ik som ze even op: 

  • Theologie: PThU (Amsterdam)
  • Psychologie: Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Personeel & Arbeid: Hogeschool Rotterdam
Ook heb ik verschillende functies gehad bij verschillende werkgevers. De belangrijkste som ik hier even op:
  • Jong Protestant (JOP): Diverse functies
  • Erasmus MC: Studieadviseur
  • Erasmus Universiteit Rotterdam. Psychologie: Wetenschappelijk docent (tutor)

Ik ben getrouwd met Kor Bras. Zonder zijn technische ondersteuning, geduld en advies was deze site er niet geweest. Natuurlijk heeft hij zelf ook een mooie site. Als je van lekker eten, goede wijn en lekkere thee houdt is het meer dan de moeite waard om daar eens te kijken. En je snapt het: ik ben de meest objectieve recensent. 

In de media

De week voor Pasen kwam er anders uit te zien in de coronatijd. Mijn echtgenoot en ik maakten www.opwegnaarpasen.nl. Dat genereerde nogal onverwacht behoorlijk wat media-aandacht. Ook www.engelenproject.nl is een project waar de media op reageerden.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved