De Bijbelse boodschap van een airfryer

Het is alweer even geleden dat er een bericht ‘viral’ ging waar ik om heb zitten schaterlachen. Een Rotterdamse middelbare school was furieus op een aantal leerlingen. Ze moesten zich om 7:30 uur melden, omdat ze te vaak te laat op school waren gekomen. Dit keer waren ze op tijd, maar met een airfryer die ze in het muzieklokaal gebruikten om frikandellen te bakken. De schoolleiding stuurde toen een mail aan de ouders hier niet om te kunnen lachen. Bovendien dreigde de school de volgende keer met een schorsing. Klik op deze link om het nieuwsbericht te lezen.

Levenskunst

Mocht het vak levenskunst op deze middelbare school gegeven worden: Deze jongeren zijn wat mij betreft met vlag en wimpel, cum laude en met een gouden griffel geslaagd. Ik zal mijn juryrapport kort toelichten.  Ten eerste waren ze klaarblijkelijk op de verwachte tijd aanwezig. Ze hebben hun straf niet willen ontlopen. Ten tweede hebben ze ontdekt een autonoom individu te zijn en zochten de vrijheid die er kennelijk was. Ten derde brengen ze iets bedoeld of onbedoeld aan het licht, namelijk dat humor een sterk wapen is.

Uit de school geklapt

De reactie van de school was natuurlijk niet bedoeld voor de media. Natuurlijk is er iemand uit de school geklapt en dat is niet zo netjes. Het gevaar bestaat natuurlijk dat het beeld eenzijdig is. Misschien zijn dit wel de allerergste terror-pubers die er zijn. Je weet wel. Van die jongeren die hun wiskundedocent met de liniaal op tafel laten slaan, de carrière van hun overspannen geschiedenisleraar tot historie maken en hun docent Nederlands slechts lijdend voorwerp laten zijn. Waarschijnlijk verlang ik er ook totaal niet naar om hun docent maatschappijleer te worden of het vak levensbeschouwing te moeten geven. Mijn carrière ziet er niet voor niets anders uit, zullen we maar zeggen. Het feit dat ze uit de school geklapt zijn, is van dit alles waarschijnlijk een dikke rode onderstreping.

De beste stuurlui

Natuurlijk ben ik zo iemand die vanaf de zijlijn graag roept: “Tikkie bakboord!, Ho! Kijk naar stuurboord!” Maar ik kan de neiging niet onderdrukken deze schoolleiding toe te roepen: “Om 8:00 uur zijn de winkels open. Ze verkopen er Joppie-saus!” Hoe machtig mooi zou de reactie van deze jongeren geweest zijn? We zullen het nooit weten. Het gebeurde niet. En zo ontstond er een vlek (helaas niet van saus) waar heel hard in gewreven werd. En zo werd ik een enorm goede stuurman aan de wal. Maar laat me als ‘schoenmaker’ nog even terugkeren bij mijn leest.

Regels zijn regels

Het gebeuren heeft voor mijn gevoel veel weg van de ‘regels-zijn-regels- mentaliteit'. De leerlingen hadden niet begrepen dat ze vooral hinder hadden moeten ondervinden van een ongeïnspireerde strafmaatregel die ook weinig pedagogisch meer in zich had. Wat betekent dat ‘regels zijn regels’ nu eigenlijk? Deze scholieren hielden zich eigenlijk buitengewoon goed aan de regels. Ik moet denken aan mijn lessen in het Joodse leerhuis. We hadden het over de vraag waarom Kaïn na de moord op zijn broer Abel niet ter dood veroordeeld werd. De vraag bleef onbeantwoord. Wel volgde een nieuwe vraag. Hoe had Kaïn moeten weten dat hij niet mocht doden? Zo sluit ik nu ook af met een nieuwe vraag. Wat heeft dit met een airfryer te maken?

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved