Te kort door de bocht?

In tijden van ‘flatten the curve’ is het gevaarlijk om de bocht te strak aan te snijden. Misschien vloog ik vorige week woensdag ook wat uit de bocht. Mijn column van toen heeft althans een paar reacties opgeleverd die ik niet verwacht had en al helemaal niet wilde uitlokken. Wie mij een beetje kent, weet dat ik eerder een brug wil bouwen dan een kloof verdiepen. Doorgaans ligt mijn natuurlijke voorkeur bij nuance en niet bij al te grote stellingnames. Wat dat betreft pas ik uitstekend in het profiel van predikant. Het is onze beroepsgroep immers eigen om conflict-mijdend te zijn.

Boekenkast

Eigenlijk is dat vreemd. Mijn boekenkast staat vol met literatuur die juist wijst op een andere gesteldheid van de schrijvers van Bijbelteksten. Profeten, kroniek- en evangelieschrijvers zijn maar al te vaak mensen met een radicale mening. Ze staan niet ergens in een veilig grijs gebied, maar spreken zich doorgaans nogal stellig uit. Niet dat ik nu mijn boekenkast de schuld kan geven dat ik even uit het veilige midden bleef. Laat staan dat ik nu met een betoog wil komen dat ik het allemaal anders had bedoeld. Ik wil van wat ik schreef volledige rekenschap geven en erop aanspreekbaar zijn. Het is dus goed dat er reacties komen. En ik wil die reacties serieus nemen. Wellicht wil ik er zelfs mijn mening wat over bijstellen.

Authentiek

Maar, ik begon hier met te stellen dat ik uit de bocht vloog. In het verkeer vlieg je uit de bocht als je te snel gaat en te heftig stuurt. Beide heb ik denk ik gedaan. Ik begon met mijn column te spreken hoe een krantenkop mij raakte. Niet dat ik volledig overstuur was, maar toch. Vanuit emotie reageren is behoorlijk authentiek, maar soms ook wat minder handig. Ten tweede wilde ik te snel een punt maken en heb ik mijn argumenten wat minder logisch uiteen gezet. Tja… en wie mij kent, weet hoe slecht ik er tegen kan om verkeerd begrepen te worden. Maar ja, als je verkeerd begrepen wordt, moet je jezelf ook afvragen aan wie dat ligt. En die vraag houdt me deze week enorm bezig.

Voorpagina

Ik wil dus graag weer met alle wielen op de weg komen. Waarom schreef ik eigenlijk wat ik schreef? In elk geval was mijn intentie niet om een bestuurlijk dilemma te analyseren. Het was ook verre van mijn bedoeling om een gevaar voor de volksgezondheid te bagatelliseren. Het was zelfs niet mijn bedoeling om te stellen dat ik blij was dat de demonstratie door mocht gaan. Wat ik graag wilde laten zien, is dat ik het zorgelijk vind dat de reden van het protest niet de voorpagina haalde. Dat we geneigd zijn om nu eindeloos een bestuurlijke keuze van commentaar te voorzien. Dat leidt af en ik heb sterk de indruk dat het veel mensen handig uitkomt. Daar mag je het uiteraard mee oneens zijn, maar ik maak me er niet voor niets druk over.

Christelijk

Kijk, ik ben geen politicus. Eerlijk gezegd moet ik er ook niet aan denken. Wel ben ik theoloog. Juist daarom voel ik me een hoeder van het joods christelijke gedachtegoed. Volgens velen moet je daarvoor nu bij de politiek zijn. Daar lopen mensen rond die zeggen ervoor op te komen. Telkens blijkt dat zij met een beroep op die wortels van onze cultuur mensen met andere achtergronden andere rechten willen geven. Dat staat alleen haaks op belangrijke Bijbelpassages. Wat wij vaak christelijk noemen is doorgaans een kleine burgerlijke moraal. In welke mate komt dat nu aan het licht als we kijken naar krantenkoppen? Ik geef het ter overweging, maar ik lees in de Bijbel vooral een boodschap van bevrijding, verzet en overgave. Juist dat raakte me bij het zien van zoveel protest. En wie mij goed kent weet dat ik mijzelf een genadeloze spiegel voorhield: “Waarom was ik daar niet?”

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved