Podcasts

Over de podcasts

Voorlopig heerst hier nog radiostilte. Het is mijn bedoeling om het komende seizoen drie podcasts-series op te nemen. Die zijn op dit moment nog in voorbereiding. Houd de site dus in de gaten. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Dirk-Jan leest zijn eigen columns voor (2)

Dirk-Jan leest zijn eigen columns voor.

Niet iedereen houdt van lezen en ik houd van voorlezen. Als je deze twee gegevens combineert is er een logische oplossing. Dirk-Jan leest zijn eigen columns voor. Het is natuurlijk ook een eerste oefening in het maken van andere podcasts. Alle columns die je hier op de website vindt, lees ik je voor. Ze zijn speciaal voor de luisteraar verzameld in een eenvoudig overzicht.

Kersthoorspel

Kersthoorspel

Vanaf 21 december neemt dit 'kan-toch-niet-echt-hoorspel' je mee een fantasiewereld in. In die wereld beleef je de allereerste Kerst. Het Kerstevangelie van Lucas vormt de belangrijkste inspiratiebron voor dit hoorspel.

Achter (1)

Achter de voordeur

Deze serie is nog in ontwikkeling.... Geloof is iets dat vaak achter de voordeur blijft. Zelfs in de kerk is het niet vanzelfsprekend om met elkaar in gesprek te gaan over wat we geloven. Eigenlijk is dat vreemd. Hoewel… Gaat het juist niet om de dingen die niet onder woorden te brengen zijn? Het is dan soms haast makkelijker om te verwoorden wat we allemaal niet (meer) geloven.

De laatste podcasts

paraplus

Een kleine roze viering

Deze week berichtte het dagblad Trouw over ds. Klaassen. De liberale koers van de kerk staat hem tegen. Hij overweegt daarom uit het kerkverband te stappen. Het hete hangijzer? De kerk biedt volgens mijn collega te veel ruimte aan homo’s en transgenders. Volgens mij kan en moet het anders. De veelkleurige liefde wil ik daarom ruimte geven in een kleine roze viering.

poppenkast

Poppenkast

Er is weer poppenkast. Deze keer komt ds. Klaassen eruit. Volgens dagblad Trouw is het veelkleurige dak van de PKN hem te bont. De liberale koers van de kerk staat hem tegen. Hij overweegt daarom uit het kerkverband te stappen. Het hete hangijzer? De kerk biedt volgens mijn collega te veel ruimte aan homo’s en transgenders. Zo komt hij dus zelf uit de kast als orthodoxe dominee.

cello

BWV 29

Nog een kleine maand en dan mogen we weer naar de stembus. Het is aan ons om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Dat is in elk geval de bedoeling van onze democratische roeping. Dat was alleen niet helemaal de gang van zaken in Leipzig toen daar In 1731 de cantate Wir danken dir, Gott, wir danken dir voor het eerst klonk.  

zielige smurf

Moppermaandag

De derde maandag van het jaar staat bekend als blue Monday. Dat kun je natuurlijk vertalen als blauwe maandag. Alleen is dat niet helemaal wat bedoeld is. In het Engels kun je zeggen: “I feel blue”. Je moet ongeveer een Smurf zijn om dat te vertalen met “ik voel me blauw”. Beter is dus de vertaling depri-maandag. Al vind ik moppermaandag ook wel een mooie om in elk geval die ene Smurf één keer per jaar tevreden te stellen.

stromae

L’enfer

Het ging viraal. Het ging er zelfs heftiger aan toe dan met de omikronvariant. Het feit dat ik geraakt werd door popmuziek wil namelijk wat zeggen. Daar ben ik normaal gesproken tamelijk immuun voor. Kleinkunst, barok en ter afwisseling renaissancemuziek daar ben ik bevattelijk voor. Dat Stromae indruk op mij maakte, met een gezongen antwoord tijdens het Franse Achtuurjournaal, wil dus iets zeggen.

kan toch niet echt hoorspel

Overweging Lucas 2 (Tussen Hemel & Aarde)

Een overweging bij Lucas 2. Dat verhaal leest haast als een schilderwerk. Een tafereel dat door een oude meester is geschilderd. Omlijst met een vergulde rand. Voor velen niet meer van deze tijd. Het ligt daarom op zolder te verstoffen om jaarlijks nog even te bewonderen uit nostalgische overwegingen. Zo zijn we hier haast beland bij een aflevering ‘tussen kunst en kitsch’. Vandaag wil ik het alleen omdopen tot ‘tussen hemel en aarde’.

licht in onze handen

Een kleine Kerstviering (2021)

Eerste Kerstdag mocht ik voorgaan in de viering van mijn eigen gemeente, de PG SOW Berlicum-Rosmalen. Ik hield geen klassieke preek. Het was meer een monoloog die ik afwisselde met muziek en poëzie. Mensen waren geraakt. Dat bleek wel uit de berichten die ik mocht ontvangen. Voor geloofswoorden maakte ik een audiobewerking. Klik op 'lees verder' om te luisteren en een korte Kerstviering te beleven.

Kersthoorspel

Kerst in lockdown?

De alarmbellen op het corona-dashboard gaan alweer weken af. Terwijl gedebatteerd wordt over 3G, 2G of 1G nemen de kansen op een gezellige en gemoedelijke Kerst met de dag verder af. Zelf heb ik dus absoluut nog geen idee hoe ik dit jaar Kerst zal vieren. Vorig jaar kwam ik wat beter beslagen ten ijs. Toen had ik tijdens een hittegolf een hoorspel bedacht en al voor een groot gedeelte in elkaar geknutseld. Net zoals een kerststalletje haal ik dat dan maar weer van zolder en geef het hier weer een plaats. Het zal duidelijk zijn. De datering is van vorig jaar. Ga er dus creatief mee om.

Heilige der heiligen

Heilige der heiligen

Het fijne van gespreksgroepen is dat het soms ineens over totaal wat anders gaat. Zo stelde iemand een beetje ‘out of the blue’ de vraag of het waar was dat het heilige der heiligen in de tempel een lege ruimte was. Daar werd ik een beetje door overvallen. Ik moest dus even schakelen en ik zocht verwoed in de laatjes van mijn geheugen naar kennis.

erasmusbrug

Niet verdeeld, maar samen

Rotterdam heeft de allerbeste burgemeester van de wereld. Dat werd deze week bekend en het vervulde me met vals chauvinisme. Ik heb er jaren gewoond, gestudeerd en gewerkt, maar dat maakt me niet tot een echte Rotterdammer. Eigenlijk had ik zelfs een haat-liefdeverhouding met die stad. Ik was allang van Rotterdam vertrokken toen het er helemaal hip werd. En om nou te stellen dat het zo’n gezellige plaats is, gaat ook wat ver. Wel blijf ik genieten van de rollende ‘R’ en de natte ‘T’ die smaak geven aan wat gezegd moet worden.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved