Nekt corona de kerk?

De voorpagina van de Volkskrant kopt vanmorgen: “Nekt corona de kerk? En verwijst naar het artikel “Corona versnelt leegloop uit kerk met bijna tien jaar.” Als dat geen spannende krantenkoppen meer zijn weet ik het ook niet meer. Het artikel moet je zelf maar even lezen. Waar het me hier om gaat is die vraag of corona de kerk nekt en wat die eeuwige prognoses van de leegloop van de kerk nu eigenlijk betekenen.

De coronatest

De schrijvers van het artikel vragen zich af wat corona doet met het kerkbezoek en de ledenaantallen van de kerk. De corona-crisis blijkt een versneller te zijn. En dat is volgens mij precies wat er aan de hand is. Natuurlijk kunnen we de kerk nu een corona-test afnemen. Ongetwijfeld blijkt dan dat de kerk lijdt aan corona. Of in elk geval aan alle maatregelen en beperkingen waar ze aan moet voldoen. Voor velen is het zelfs een reden om niet meer te komen naar vieringen en activiteiten. Corona is net als bij humane patiënten vaak niet het enige waaraan men zomaar overlijdt. Er is geregeld sprake van onderliggend lijden.

Het SVP-syndroom

En dan denk ik inderdaad dat de kerk lijdt aan SVP (Structureel Verminderde Participatie). Eén van de belangrijkste symptomen van dit syndroom is dat steeds minder mensen grotere vraagstukken aan het oplossen zijn. Een kerk die last heeft van SVP overvraagt structureel een te klein aantal vrijwilligers. En vergeet trouwens ook de voorgangers niet direct. In zulke kerken ben je als vrijwilliger niet bezig met één taak. Het zijn er soms wel meteen twee of drie. “Zou je s.v.p. ook nog….?” Er is zelden iemand anders te vinden dus zeg nog maar eens nee. Corona is dan een heel mooi natuurlijk moment om die jarenlange inzet maar eens af te bouwen.

Antwoorden

Het gekke aan kerken die lijden aan SVP is dat ze wel heel veel vragen, maar telkens om het juiste antwoord. Zelden komt het tot een werkelijk gesprek over wat mensen drijft en hoe we daar als kerk van kunnen leren. We vergeten vrijwilligers te vragen of het werk nog voldoening geeft. Zelden vragen we kerkverlaters hoe het komt dat we de aansluiting zijn verloren. Toen ik dat wel deed in het kader van mijn scriptieonderzoek, viel me op dat er bij jonge mensen zoveel gemiste kansen lagen. Er was telkens één belangrijke vraag niet gesteld: “Wat houdt je bezig?” De kerk mist daardoor juist bij jongere generaties heel wat depressies, life-events en alle daarbij behorende levensvragen. Wie een boodschap wil brengen, zal eerst boodschap moeten hebben aan de levensverhalen van anderen.

Medicijn

Net als bij corona is er nog geen werkend vaccin of medicijn. Je kunt de patiënt alleen zo goed mogelijk ondersteunen. Er wordt wel gesproken over revitalisering. Hoewel dat hoog scoort op mijn jeuk-woordenlijst, is het denk ik toch wat nodig is. Alleen ben ik er nog niet helemaal over uit hoe dat dan kan. Maar misschien hoef ik ook wel geen antwoord te geven op die vraag en zal ik die vraag opnieuw moeten stellen aan iedereen die ik telkens spreek. “Wat houdt je bezig, waar zou het over moeten gaan, welke antwoorden zoek je?” Als dat lukt, gaat het in de kerk ook weer over het gewone leven. Dán is er wat te halen voor iedereen. Ik doe mijn best om daar invulling aan te geven, al is dat een heel geëxperimenteer. Maar och, een geslaagd experiment, is een mislukking waar je iets van leert. Toch?

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved