IJsheiligenkoorts

Van 11 tot en met 14 mei zijn het de dagen van de ijsheiligen. Ze bezorgen me een vreemd soort koorts. Ik noem het IJshheiligenkoorts. 

Sinds kort durf ik weer een beetje te dromen. Het is nog wel heel voorzichtig, maar af en toe durf ik mijn gedachten te laten gaan naar de vraag wat er na corona komt. Eenzelfde soort gevoel als de Elfstedenkoorts maakt zich van mij meester als het gaat om het openen van terrassen, het bezoeken van de bibliotheek en een spontane tour door een museum. Om de samenzang in de kerk nog maar even te vergeten.

Maar net als bij een Elfstedentocht zijn de weerprofeten doorgaans minder opgewekt van toon dan de schaatsliefhebbers. Bovendien zijn er dan nog rayonhoofden. Zij wijzen steevast op de zorgelijke toestand van het ijs waar je je zeker na één nacht nog niet op moet wagen. De weersverwachting en hun zuinige blik tempert elke prille schaatseuforie. Het nam alleen niet weg dat ik deze winter heerlijk heb geschaatst.

Als het gaat om de weersvoorspelling van het kerkelijk klimaat kennen we bijzondere profeten. In de landelijke media maken de hooggeleerde dames en heren van theologische faculteiten, sociale planbureaus en kerkelijke instituten zich zorgen over de te verwachten kerkbezoeken. De krantenkop van een paar maanden geleden galmt nog na: “Corona versnelt kerkelijke ontwikkeling met tien jaar”.

Met die kop ben ik het roerend eens, maar met de boodschap die het moet samenvatten totaal niet. Corona is inderdaad een versneller gebleken. We hadden nog rustig tien jaar kunnen vergaderen over een op te zetten livestream. We hadden nog tien jaar na kunnen denken over een digitale nieuwsbrief. En er was nog tijd genoeg om alles bij het oude te laten. Maar corona zorgde ervoor dat we soms over één nacht ijs durfden gaan. En dat we gingen schaatsen als we ons op glad ijs begaven.

Voorzichtig durf ik te dromen van wat na corona komt; dat we erin zijn gaan geloven dat de kerk toekomst heeft! Die toekomst zal zich (denk ik) pas echt laten zien als we blijven klunen naar mensen aan de andere kant van de kerkmuur. Ik merk hoe mijn hart sneller begint te kloppen als ik daarover nadenk. Helemaal als ik me voorstel dat we niet alleen blijven zenden, maar ook luisteren naar het ‘buitenperspectief’. Als Elfstedenkoorts het halve land kan verbroederen, moet IJsheiligenkoorts toch ook iets kunnen doen?

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved