Een duivels dilemma?

Woensdagmorgen kopte de voorpagina van de Volkskrant: Ik merk hoe die kop me emotioneert. In de verte kraait opnieuw een haan. Klik hier om te lezen hoe die voor de eerste keer kraaide. In die column schreef ik hoe ik getuige was van etnisch profileren in de trein en vooral hoe ik niet ingreep. Notabene in de stille week. Deze column heeft significant meer reacties opgeleverd dan welke column of preek ook. Helaas vooral van mensen die het uit eigen ervaring kenden. Wat ik schreef, raakte hun angst, hun pijn en boven alles hun verdriet. Ik denk dat we elkaar herkenden, want of het nu gaat om huidskleur of seksualiteit, we weten hoe uitsluiting je in de ziel raakt. Hoe machteloos je je eronder voelt en hoe je je leven van tijd tot tijd plooit en voegt om die emoties niet te hoeven voelen.

Godgeklaagd

Verbaasd of eigenlijk meer verontwaardigd vraag ik me af hoe het kan dat we het accent van demonstratie op Tweede Pinksterdag bij een duivels dilemma leggen. Begrijp me niet verkeerd. Het is ronduit onhandig, zelfs zorgelijk, dat de anderhalve meter niet in acht genomen kon worden. Het was te druk. God zij dank was het te druk.  Het zou Godgeklaagd geweest zijn als het nog altijd niet te druk was geweest. Maar waarom lijkt de zorg om het coronavirus groter dan de verontwaardiging om de ontwrichtende en overal aanwezige ongelijkheid en stelselmatige achterstelling? Tot in het instituut dat het meest betrouwbaar zou moeten zijn, heeft de etnische profilering postgevat of is er nooit weg geweest. Het functioneren van de Belastingdienst zou wel wat meer teweeg mogen brengen dan een paar verhitte debatjes. We blijven er over het algemeen maar onverschillig over. We grijpen althans niet in. Ook ik niet.  

Zonde

En dat is zonde. Zonde in de religieuze betekenis. Zonde, omdat we daarmee geen snars, geen sikkepit, geen jota hebben begrepen van onze roeping. Op 4 mei hoorde ik haast het applaus bij de woorden van Arnon Grunberg: “Als ze het hebben over Marokkanen, dan gaat het over mij.” Oorverdovend was het haast toen onze majesteit sprak over niet normaal maken wat niet normaal is. Woorden van Martin Luther King resoneerden mee: “I have a dream”. Profetieën uit Jesaja, woorden van bevrijde slaven uit Exodus, hebben we ze wel verstaan? Een paar duizend op de Dam in elk geval wel, maar hen wordt de mond gesnoerd. Ze hielden zich niet aan de corona-maatregelen. Er moet gekeken worden naar de besluitvorming om niet in te grijpen. Serieus? Is dat onze reactie? Het is geen duivels dilemma. Het is een duivelse reactie. Dát is wegkijken. Dat is arglistig en boven al de verantwoordelijkheid van jezelf afschuiven.  

Lippendienst

Natuurlijk is het heel zorgelijk dat er meer besmettingen kunnen zijn. Het is voor mensen die werken in de zorg pijnlijk, misschien zelfs heel pijnlijk. Voor bestuurders is dat alleen een te glad excuus om de aandacht af te leiden. Van die appel wens ik niet te eten. Het doet een appèl om eindelijk onze joods christelijke wortels serieus te nemen. Men leze als eerst: Exodus 22: 22-23. Opdat we ons realiseren dat de God van Israël de Heer is die bevrijdt en zich dus solidair verklaart met iedereen die zich ook maar enigszins onderdrukt voelt. We kunnen niet vroom in de kerk zitten en wegkijken. Dat is een lippendienst waar de Eeuwige een grondige afkeer van heeft. Hij moet niets hebben van het verhaal van de koopman en de dominee. In die zin vrees ik dus met groote vreeze.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved