Daar kraaide een haan

Het is woensdag in de Stille Week. Een week die draait om trouw blijven aan je principes. Ook een week om te beseffen dat het niet iedereen gegeven is om daar altijd aan trouw te blijven. Helaas ook mij niet.

Eerder schreef ik hoe we ‘inclusief’ moeten willen denken. Eerder had ik de mond vol van niet vervallen in ‘wij-zij-denken’. Telkens mooie woorden, maar maak je het ook waar als het erop aankomt? De praktijk is soms weerbarstig.

In Tilburg neem ik plaats in de Eerste klas-coupé van de sprinter. Net voor het fluitsignaal stapt een jonge man binnen. Donkere huidskleur, baardje, sneakers en de capuchon van zijn hoody over het hoofd getrokken. De conducteur komt binnen en vraagt alleen aan deze reisgenoot zijn vervoersbewijs en stapt daarna bij de machinist op de bok.

Verontwaardigd roept de reiziger hem achterna: “En hij dan?” De conducteur liegt dat hij barst en beweert mij al gecontroleerd te hebben. En ik kijk weg naar buiten. Het traject Tilburg – ’s-Hertogenbosch is lang genoeg om te beseffen dat dit niet in de haak is. Bij het uitstappen zeg ik: “Sorry, ik was net te laf om te zeggen dat de conducteur loog. Ik ben niet gecontroleerd.”

De capuchon gaat af. Ik krijg een hand en een schouderklop: “Respect man, dat je het zegt.” Hij gaat verder: “Welkom in Nederland. Ik woon er nu al 19 jaar. Dit is hoe het gaat, maar ik accepteer het.” We praten kort verder en begrijp dat het bijna dagelijks gebeurt. Je huidskleur bepaalt of men je vervoersbewijs wil zien of je je even wilt identificeren of je voor vol wordt aangezien.

Haast vriendschappelijk nemen we afscheid. De volgende keer hoop ik de conducteur aan te spreken, want hij discrimineert zonder dat er een haan naar kraait.

Stuur een bericht

Neem contact met me op

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie? Laat het me gerust weten!

Geloofswoorden.nl is een initiatief van ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Dat is een hele mond vol. Wat mij betreft tutoyeren we elkaar en heet ik dus gewoon Dirk-Jan. Zoek je contact met me? Vul het formulier hiernaast in, volg me op Facebook of Instagram, stuur een Whatsapp-bericht of bel me op. Kies het communicatiemiddel dat bij je past.

Copyright 2020 ds. D.J. Bierenbroodspot ©
All Rights Reserved